diumenge, 21 de juny de 2015

Unes quantes coses boniques

"El que és important no són les coses en si mateixes, sinó l'aparença que deixen en el record, l'empremta, de fet, que en denuncia la recent desaparició. Vull dir el buit que deixen, la presència de l'absència".

Unes quantes coses boniques. Xuan Bello. Adesiara editorial, 2015*

dimecres, 10 de juny de 2015

Cry baby

Johnny Depp ha fet 52 anys. Tothom el coneix, tots parlen d'Eduardo Manostijeras amb un sospir. Però jo el recordo la primera vegada que el vaig veure quan era una adolescent a Cry baby (1990) i em vaig fer fan total d'aquell noi rebel a qui anomenen El làgrima a una peli on plorava i acabava amb una petita llàgrima negra tatuada a l'ull esquerre. No es pot ser més guapo. També m'agrada molt a A qui estima Gilbert Grape (aquí vaig veure el Leonardo Di Caprio per primer cop també en un paper inoblidable) i a Dead Man, em semblen les seves millors actuacions, després s'ha anat hiperbolitzant.
Cry baby està ambientada als anys '50 i és una paròdia musical de les pel·lícules d'adolescents i d'instituts, una mica a l'estil de Grease però menys ensucrada. No va tenir massa èxit quan es va estrenar malgrat els actors (Depp, Amy Locane, Susan Tyrrel, Iggy Pop, Traci Lords o Willem Dafoe), en canvi ha anat adquirint fama amb els pas del temps i fins i tot s'ha convertit en una pel·lícula de culte.
A mi em va fer riure molt, té moments tan genials com aquests:

I aquí el tràiler:
I un dels moments de cançó:No us vénen ganes mil de veure-la? 


Felicitats, Johnny!*

dimecres, 3 de juny de 2015

Com escriure un poema de qualitat en 5 passos


Sovint ens preguntem com s'escriu un poema, un bon poema. He estat pensant molt sobre al tema i he trobat les claus per aconseguir-ho en 5 passos:

1. Abans de començar a escriure has de triar un tema i millor que sigui un tema sentimental universal com l'amor, l'amistat, la felicitat, la soledat (millor solitud si feu un poema).
També es pot escriure de temes menys transcendents, com ara les fantàstiques vacances d'estiu, la neu blanca i freda que s'obsrva a la muntanya o la caiguda de fulles daurades a la tardor.
Tanmateix, jo recomano algun tema menys suat, com per exemple, la pudor que fan els peus després d'una marató, la vida monòtona i solitària de l'escarabat comú o la vida de la dona que s'enamorà d'un tiranosaure rex.2. El vocabulari és molt important en poesia, has de triar les paraules correctes: amor, passió, llum, foscor, tristesa, eufòria, gatet, floreta, rosa, llavis, sol, lluna, melangia, dolçor, vida, ... No poden faltar mai! I si et sembla que el poema està quedant repetitiu, utilitza el diccionari de sinònims i tria la més estranya, no importa si no entens el seu significat.
*Recomanació: escriu sempre els adjectius davant dels noms, fa molt de poeta.

3. El títol: ha de ser descriptiu i mega-evocatiu. Oblida't de posar només una paraula que el resumeixi, millor una frase senzilla, útil i precisa, com ara La lluna pàl·lida del capvespre; Tarda suau d'enamorats; Passeig per la riba del riu tranquil; Primavera dolça i trista; Petits ocells canten de bon matí a la finestra; La felicitat du el teu nom dolç; Mirant les gotes de pluja per la finestra; Petites flors blaves dins la sina; Besar uns llavis molsuts de maduixa; La llarga llum que m'enlluerna de lluny els ulls i els lliris.

4. Si domines les estrofes, et recomano que t'atreveixis amb un tercet encadenat o quartets infinits amb rima consonant. Oblida't del sonet que està molt vist i és molt fàcil de construir.
Si no ets tant de rima, si ets més aviat un hipster de la poesia, et pots arriscar amb els versos lliures sense rima, però amb bon ritme; ritme de rap, per exemple.

5. Figures retòriques, és a dir, recursos estilístics: a tope.
En poesia no val allò del "menys és més". Un poema sense figures és prosa, així que no et reprimeixis i posa'n pertot arreu. Si no ho sabies ja t'aviso que la reina és la metàfora, com no n'hi posis 5 o 6 no has escrit un poema. A més és ultra-important utilitzar anàfores, catàfores, al·literacions, sinestèsies, hipèrbatons, quiasmes, comparacions, personificacions i oxímorons. Tots junts, però un rere l'altre, esclar. 
Per on començar? Millor escriure els recursos per importància, de més a menys. Així quedarà un poema ordenat i precís.
*Recomanació: no oblidis posar, com a mínim, un correlat objectiu, sens dubte li dóna una qualitat excepcional al poema.

Per últim, quan tinguis enllestit el poema, llegeix-lo en veu alta, molt alta, a crits si pot ser.

Quan en tinguis uns quants d'aquests poemes de qualitat, els pots agrupar en un conjunt i tindràs un poemari, el podràs presentar a premis i ja seràs poeta; fàcil, oi?


**Consells:

- No esperis la inspiració, surt a buscar-la.
- A l'inici del poema, sota el títol, posa una cita d'algun autor/a de moda en estranger o, millor, d'algun autor desconegut, estranger també; així demostres que ets una persona llegida i culta.
- No oblidis els lectors principiants, aquells que s'inicien en la lectura de poesia i no en saben tant com tu: per a ells inclourem descripcions visuals, frases curtes i vocabulari senzill per facilitar-los la comprensió lectora.*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...