diumenge, 21 de febrer del 2016

6 consells de John Steinbeck





John Steinbeck (Salina, California 1902- Nova York 1968) és considerat uns dels millors escriptors del segle XX sobretot per la novel·la Els ceps de la ira, una autèntica joia.
Igual que d'altres escriptors com Cortázar o Bolaño, Steinbeck també va aconsellar als escriptors/novel·listes, o futurs escriptors, amb 6 consells bàsics extrets d'una entrevista publicada per The Paris Review l'any 1975.
Crec que són unes idees importants que hauríem de tenir presents; us recomano molt els punts 1 i 4. Us deixo l'original i la meva traducció al català:

1. Abandona la idea que algun dia acabaràs. Oblida't de les 400 pàgines que formaran la teva novel·la i concentra't en escriure només una pàgina cada dia. Això ajuda. A més t'emportaràs una grata sorpresa quan hagis acabat tota la feina.

2. Escriu amb total llibertat, tan de pressa com et sigui possible i concentrant-te només en abocar-ho tot damunt el paper. Mai no corregeixis ni reescriguis fins que no estigui acabat el primer esborrany. Reescriure abans d'això acostuma a ser una excusa per no continuar escrivint. També interfereix en el ritme i el flux d'escriptura, que només es pot conservar mantenint una relació inconscient amb el material que estem escrivint.

3. Oblida't del públic en general. Per començar, aquest públic sense nom ni rostre t'omplirà de pors. I, per seguir, igual que succeeix amb el teatre, és un públic que no existeix. En escriure, el teu públic es veurà reduït a un sol lector. De vegades ajuda triar una persona (potser algú real que coneguis o algú nascut de la teva imaginació) com a lector ideal i escriure pensant en ell.

4. Si no et veus capaç d'escriure un passatge o una escena, i tot i així la vols a la teva novel·la, salta-la i continua escrivint. Quan hagis acabat la resta del manuscrit podràs tornar-hi. Segurament t'adonaràs que no la vas poder escriure perquè no pertanyia  a aquell lloc de la novel·la. 

5. No agafis massa afecte a cap de les escenes de la teva novel·la. És possible que te n'hagis de desfer un cop acabat aquest primer esborrany.

6. Si estàs escrivint un diàleg, llegeix-lo en veu alta. Només així podràs comprovar si allò que has escrit sona com un diàleg real o no.



*

dimecres, 17 de febrer del 2016

Comprensió lectora





Fallem en comprensió lectora, i molt. Ho diuen els resultats de totes les proves diagnòstiques, tant les de primària com les d'ESO. No en sabem més, què hi farem. I a sobre tenim la pell molt fina i a la mínima insultem. 
Aquesta setmana li ha tocat rebre a la Dolors Miquel per atrevir-se a llegir un poema publicat a Missa pagesa (llibre premiat amb el 'Gabriel Ferrater') fa 10 anys. Com si no l'haguessin llegit mai, com si no l'haguessin sentit recitar mai. Però potser és que ara toca escandalitzar-se, culpar els polítics de torn i insultar l'autora, la dona sobretot, per haver escrit i dit cony o vagina en un poema. Què s'haurà cregut ella, que té dret a expressar-se lliurement? Jo he escrit pit i cul en més d'un poema; quin atreviment també.
És que a sobre ho ha fet en forma de pregària, d'oració catòlica i, com molts sabem, això és pecat mortal. Al segle XXI la religió no es toca, encara que el poema no parli ni de déus ni de religions: és que fallem en comprensió lectora. A tot hora. Des de primària.
Tampoc no és la primera, ni l'última, que ha utilitzat la forma, l'estructura d'una oració per a crear una nova composició: 

- Més poemes: 

PADRE NUESTRO

Padre nuestro que estás en el cielo 
Lleno de toda clase de problemas 
Con el ceño fruncido
Como si fueras un hombre vulgar y corriente 
No pienses más en nosotros.

Comprendemos que sufres

Porque no puedes arreglar las cosas.
Sabemos que el Demonio no te deja tranquilo 
Desconstruyendo lo que tú construyes.

El se ríe de ti

Pero nosotros lloramos contigo: 
No te preocupes de sus risas diabólicas.

Padre nuestro que estás donde estás

Rodeado de ángeles desleales
Sinceramente: no sufras más por nosotros
Tienes que darte cuenta
De que los dioses no son infalibles
Y que nosotros perdonamos todo.

(Nicanor Parra)




                         



- En publicitat alcohòlica:





- Sobre xarxes socials:





 - I no oblidem les versions musicals de grups punk, rock, hip-hop o rap:





Hi ha moltíssimes paròdies més a la xarxa, en podeu buscar d'altres si en teniu ganes. N'hi ha de bones, fins i tot, i també versions d'altres pregàries i d'altres religions, esclar. Em pregunto, doncs, així en veu alta: és que ningú no recorda ja el famós "Ave María, cuááááándo serás mía...". Molts diners va guanyar el Bisbal amb la cançoneta, molts, i no recordo cap membre del PP marxant de cap concert ni cap denúncia. Llavors per què hi ha ara tot aquest escàndol? Per què els insults...? On és la llibertat creadora? Tot això no em sembla més que censura.
Va, Gina, anem.

*

dimecres, 10 de febrer del 2016

Llibres d'adults per pintar




L'altre dia, xafardejant novetats en una llibreria, em va cridar l'atenció un llibre diferent de zombis, una mena de manual per a adults però que s'havia de pintar i també fer unes activitats. Una cosa així com un quadern d'estiu-zombi per a adults. El vaig fullejar perquè em va fer molta gràcia i després vaig buscar més sobre el tema. He descobert que hi ha una moda molt fantàstica que tracta exactament d'això: llibres per pintar per a adults.
Hi ha fins i tot un corrent, la colorteràpia, per aconseguir serenitat, inspiració o simplement per desestressar-se:





El que em va captivar és un gènere atractivíssim: llibres per a adults per pintar literaris:



I un subgènere al·lucinant: hi ha un llibre per a adults per pintar amb il·lustracions de llibres medievals. La Bodleian Library, la Biblioteca de la Universitat d'Oxford ha estat l'encarregada de crear aquesta iniciativa, aquest llibre que es pot descarregar de franc. Ho ha compartit per les xarxes socials i, esclar, s'ha convertit en viral. Per què? Potser perquè, com podeu veure, està farcit d'il·lustracions medievals tretes de llibres originals. El llibre està disponible des de la setmana passada i el podeu descarregar aquí. A més podeu pintar-lo molt cuqui i pujar els resultats a les xarxes socials, genial, oi?

Si us interessa el tema, us deixo més llibres per pintar gratis en aquest enllaç.

*