dijous, 4 d’octubre del 2018

Mark Twain: 7 consells




En Mark Twain també tenia consells per als qui escrivim, 7 consells molt útils que comparteixen altres autors (com el tema dels adverbis o deixar descansar els textos un temps). Són aquests:


1. Comença pels esdeveniments: Primer dona-li forma als fets, després podràs distorsionar-los tant com vulguis.

2. Escriu correctament: Utilitza una gramàtica correcta. Utilitza la paraula adequada, no la seva cosina segona. Pel que fa als adjectius, si en tens cap dubte, carrega-te'l. Déu només exhibeix els seus llamps i trons de tant en tant, per això ens criden l'atenció. Aquests són els adjectius de Déu. Si tu en mostres massa, de llamps i trons, el lector es cansa a poc a poc.

3. Sigues pacient i perseverant: No esperis tenir el llibre a la primera. Treballa, edita i reescriu.

4. Oblida't dels adverbis: Escriu la paraula "fotudament" cada vegada que vagis a escriure "molt". El teu editor ho esborrarà i el text serà com hauria de ser.

5. Posa-hi distància: Aixeca't de tant en tant per fer un tomb i deixar que els sentiments es dilueixin. Hi ha una sola cosa que no suporto i no suportaré: el fals sentimentalisme.

6. Sigues concís i directe: Empra un llenguatge simple i senzill; paraules curtes i frases breus. Aquesta és la forma d'escriure de l'època moderna i resulta la millor manera. Recorda: no deixis que flueixin els borrissols, les flors i la verborrea.

7. Comença quan creguis que has acabat: El temps per començar a escriure un article és quan creus que l'has acabat i n'estàs satisfet. En aquest moment comences a percebre amb claredat i lògica el que realment vols dir.


*

2 comentaris: