dijous, 30 d’agost del 2012

PERSÈPOLIS: Iran amb ulls de dona


Marjane Satrapi va escriure Persèpolis, un còmic autobiogràfic en 4 volums, on plasmava les seves vivències d’infantesa i joventut a Teheran. Després, l’any 2007, en va fer la pel·lícula animada, juntament amb Vincent Paronnaud.

Persèpolis és un film tràgic i irònic alhora; l’acció comença a Teheran l’any 1978 quan la nena Marjane somia ser profeta i salvar el món. Llavors el Sha és enderrocat i expulsat d’Iran, i en un principi hi regna un ambient de joia i optimisme al país. Però de seguida es veurà que tot és una sensació falsa i les esperances d’obtenir una república moderna desapareixen ja que ben aviat els fanàtics religiosos acaparen el poder.
D’un dia per l’altre la Marjane (i totes les dones) haurà de dur mocador al cap, patir la degradació de la dona, viure la mort del seu oncle, víctima de les accions de “neteja” del nou règim i carregar les conseqüències de la guerra entre Iran i Irak, fets que deixen el país agonitzant.
Per escapar de tota aquella bogeria, cap a 1986, quan la Marjane és una adolescent, és enviada a estudiar al Liceu francès de Viena, un autèntic viatge cap a un altre món, cap a una altra realitat que no havia ni imaginat. Malgrat la llibertat que aconsegueix, la Marjane haurà d’aprendre a sobreviure en un país estrany i a enfrontar-se a la soledat i a les seves pors.

Passats uns anys, decideix tornar a Teheran, a casa. Al començament el seu estat d’ànim és caòtic i depressiu fins que tria anar a la Universitat per estudiar Belles Arts. Més endavant es casa, es divorcia i marxa una altra vegada, en aquesta ocasió a França on pensa començar una nova vida i treure’s el vel definitivament.
El que finalment ens vol transmetre l’autora en aquest film excel·lent és l’angoixa que provoca haver de decidir entre pàtria o llibertat. 





*

1 comentari:

  1. Es la següent pelicula q em baixare despres de blade runner....es q mes o menys lo d aquesta noia es com tenir 4 pares i 4 mares el desmadre mental jeee quan s esta formant el cervell es mes sa lo classic i el cervell segons els americans s acaba de formar als 21 per aixo la prohibicio de beure ...segons el redes al 100% als 29.... No te queda na niñaaa jeeejeee aquest comentari el pots borrar m ha sortit per peteneres ...si es q lo real es q ningu sap res del cervell es com aixo de les teories de l origen de l univers cada x temps apareix teoria nova...i qualsevol dia fotara tot un pet desapareixerem en un microsegon per algun caprici desconegut de l antimateria aixi q a follar tots q el mon s acaba...jeeejeee

    ResponElimina