dimarts, 9 de desembre de 2014

Harold Bloom encara
Avui, El País ha publicat un article/entrevista amb Harold Bloom, famós escriptor, crític i professor.
Les seves declaracions han estat força contundents, en la seva línia de defensa dels clàssics, i potser han ferit alguna sensibilitat. Jo admiro el Harold, (a qui vaig descobrir i estudiar a la facultat), encara que només sigui perquè als seus gairebé 85 anys continua ensenyant a la Universitat, i no pensa en jubilar-se, tot i que afirma a l'article que està molt cansat.

Alguns dels comentaris que més m'han cridat l'atenció són aquests:

- Sobre els poetes: “La mayoría de los que se llaman a sí mismos poetas sólo son versificadores."

- Sobre els crítics: "la mayoría de los que se llaman a sí mismos críticos no lo son de ningún modo, se trata de periodistas, o de ideólogos o propagandistas”.

- Sobre les religions: Lo más polémico que he dicho o escrito ofende a los ortodoxos de la fe, ya sean cristianos, musulmanes o judíos, y es que Yahveh, Jesús y Alá, son personajes literarios. Y por ello la noción de matar a la gente en nombre de un personaje literario es una obscenidad. Pero lo hacemos, eso es lo que está pasando en la actualidad sin cesar en Siria e Irak, en Palestina”.

- Sobre la literatura actual: No me parece que en la literatura contemporánea, ya sea en inglés, en Estados Unidos, en español, catalán, francés, italiano, en las lenguas eslavas, haya nada radicalmente nuevo. 

Per molts més anys donant guerra, Harold.


Es pot llegir tot l'article i més sobre la seva obra AQUÍ.

*Actualització:
Avui, és a dir, l'endemà de les declaracions, 23 escriptors i/o crítics de diferents nacionalitats han respost a Harold. De nou l'article a El País Cultura.


*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...