diumenge, 21 de febrer del 2016

6 consells de John Steinbeck





John Steinbeck (Salina, California 1902- Nova York 1968) és considerat uns dels millors escriptors del segle XX sobretot per la novel·la Els ceps de la ira, una autèntica joia.
Igual que d'altres escriptors com Cortázar o Bolaño, Steinbeck també va aconsellar als escriptors/novel·listes, o futurs escriptors, amb 6 consells bàsics extrets d'una entrevista publicada per The Paris Review l'any 1975.
Crec que són unes idees importants que hauríem de tenir presents; us recomano molt els punts 1 i 4. Us deixo l'original i la meva traducció al català:

1. Abandona la idea que algun dia acabaràs. Oblida't de les 400 pàgines que formaran la teva novel·la i concentra't en escriure només una pàgina cada dia. Això ajuda. A més t'emportaràs una grata sorpresa quan hagis acabat tota la feina.

2. Escriu amb total llibertat, tan de pressa com et sigui possible i concentrant-te només en abocar-ho tot damunt el paper. Mai no corregeixis ni reescriguis fins que no estigui acabat el primer esborrany. Reescriure abans d'això acostuma a ser una excusa per no continuar escrivint. També interfereix en el ritme i el flux d'escriptura, que només es pot conservar mantenint una relació inconscient amb el material que estem escrivint.

3. Oblida't del públic en general. Per començar, aquest públic sense nom ni rostre t'omplirà de pors. I, per seguir, igual que succeeix amb el teatre, és un públic que no existeix. En escriure, el teu públic es veurà reduït a un sol lector. De vegades ajuda triar una persona (potser algú real que coneguis o algú nascut de la teva imaginació) com a lector ideal i escriure pensant en ell.

4. Si no et veus capaç d'escriure un passatge o una escena, i tot i així la vols a la teva novel·la, salta-la i continua escrivint. Quan hagis acabat la resta del manuscrit podràs tornar-hi. Segurament t'adonaràs que no la vas poder escriure perquè no pertanyia  a aquell lloc de la novel·la. 

5. No agafis massa afecte a cap de les escenes de la teva novel·la. És possible que te n'hagis de desfer un cop acabat aquest primer esborrany.

6. Si estàs escrivint un diàleg, llegeix-lo en veu alta. Només així podràs comprovar si allò que has escrit sona com un diàleg real o no.



*

2 comentaris: