dimarts, 24 de març del 2015

Llibres electrònics vs llibres en paper





En els darrers anys els llibres electrònics estan augmentant la seva presència. Des que es va començar a estendre i popularitzar el seu ús, són molts els que han avançat una mort segura del llibre físic. Però de moment no és així, ambdós conviuen de forma pacífica.
Fa poc que en tinc un, d'electrònic, i després d'haver-lo utilitzat bastant tinc clar què m'agrada i què prefereixo en cada situació, un llibre en paper o un electrònic.
Totes dues opcions tenen avantatges i desavantatges. Per a mi, les del llibre electrònic són aquestes:

Què m'agrada dels llibres electrònics:

- Quan viatges o vius fora és molt còmode utilitzar-lo, així no carregues amunt i avall volums feixucs.





- Es pot llegir en una habitació amb poca llum perquè la pantalla té una il·luminació molt bona. També és ideal en un espai obert amb sol perquè no reflexa, per tant, els ulls no pateixen ni calen ulleres de sol.
- Per llegir pots triar el tipus de lletra, mida, lluminositat pantalla..., segons el teu gust.





- Hi ha moltíssima oferta de títols i de preus variats, sempre per sota del preu del llibre imprès. A més, hi ha llibres en diferents llengües.





- Hi ha un munt de llibres gratuïts (sobretot clàssics), ofertes cada mes d'obres al 50% i ofertes flash diàries d'alguns títols a 1 euro o poc més.
- Tu mateix et pots publicar un llibre teu i posar-li el preu (o oferir-lo de franc).


Què No m'agrada:

- Quan llegeixo tinc la impressió que no he comprat el volum, sinó que l'he llogat. És una sensació que no em trec de sobre; em sembla que tinc el text, però no el llibre. Encara que es poden passar les pàgines, mirar per on vas i veure quan et queda per acabar-lo, subratllar, buscar paraules al diccionari, etc, sempre tinc la mateixa sensació.








- La bateria s'acaba, dura moltíssim, una setmana o més, però sé que en algun moment s'acabarà, per tant, depenc de l'electricitat i d'una connexió USB per carregar-lo.
- No tots els llibre tenen la seva versió digital, sobretot no es troben novetats.
- No es poden olorar. M'encanta ensumar el paper d'un llibre, sobretot d'un de nou.


I què passa amb els llibres en paper? Desapareixeran?

Crec que no, però també penso que el format físic ha d'oferir alguna cosa més perquè sigui l'opció triada pel consumidor. Per exemple una portada especial, fotos a l'interior, il·lustracions, etc, que li donin un valor afegit i justifiqui una inversió més elevada en paper que en digital. És a dir, s'ha de reinventar per continuar tenint èxit. És un fet semblant al que passa amb la música: molts àlbums te'ls descarregues i els consumeixes directament i altres treballs prefereixes comprar-los i tenir-los en CD (a més, pots anar a concerts que serien els equivalents a les presentacions d'un llibre).

Per tant, la conclusió és que els dos formats són complementaris, no excloents, així que poden conviure molts anys més.

I, per últim, també tinc clar que les obres dels meus autors preferits sempre les triaré en paper.


*

4 comentaris:

  1. Això és com els diaris, però a l'inversa: els llibres en paper no desapareixan perquè són molt més molons. Jo sóc molt més fan del llibre analògic, si es pot dir així. Només m'he llegit un llibre en format digital amb un ebook al llit i bavejant sobre el coixí... (El árbol de la ciencia, amb això t'ho dic tot).

    Ara que pel tema totxos... ebook for the win.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, els diaris no ofereixen res extra així que amb el temps podrien desaparèixer.
      Els volums pesats els pots llegir tan facilment de forma electrònica! També ideal quan viatges, no has d calcular quants llibres t'emportes i passar-te de pes o quedar-te curt de lectura ;)

      Elimina
  2. Bueno, el que ofereixen els diaris en paper és molt millor que el que hi ha a internet, que aquest segon és molt útil per les últimes hores, etc... Però el problema és que la gent ja no compra el diari. I si ni els estudiants de periodisme ho fem, la veritat és que estan comdemnats a desaparèixer... Ens haurem d'inventar algo guachi per informar per internet :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. És millor perquè no depèn de la immediatesa, hi ha temps per revisar, modificar, etc.
      Doncs sí, vinga, a pensar senyoreta periodista :)

      Elimina