dimecres, 17 de febrer del 2016

Comprensió lectora





Fallem en comprensió lectora, i molt. Ho diuen els resultats de totes les proves diagnòstiques, tant les de primària com les d'ESO. No en sabem més, què hi farem. I a sobre tenim la pell molt fina i a la mínima insultem. 
Aquesta setmana li ha tocat rebre a la Dolors Miquel per atrevir-se a llegir un poema publicat a Missa pagesa (llibre premiat amb el 'Gabriel Ferrater') fa 10 anys. Com si no l'haguessin llegit mai, com si no l'haguessin sentit recitar mai. Però potser és que ara toca escandalitzar-se, culpar els polítics de torn i insultar l'autora, la dona sobretot, per haver escrit i dit cony o vagina en un poema. Què s'haurà cregut ella, que té dret a expressar-se lliurement? Jo he escrit pit i cul en més d'un poema; quin atreviment també.
És que a sobre ho ha fet en forma de pregària, d'oració catòlica i, com molts sabem, això és pecat mortal. Al segle XXI la religió no es toca, encara que el poema no parli ni de déus ni de religions: és que fallem en comprensió lectora. A tot hora. Des de primària.
Tampoc no és la primera, ni l'última, que ha utilitzat la forma, l'estructura d'una oració per a crear una nova composició: 

- Més poemes: 

PADRE NUESTRO

Padre nuestro que estás en el cielo 
Lleno de toda clase de problemas 
Con el ceño fruncido
Como si fueras un hombre vulgar y corriente 
No pienses más en nosotros.

Comprendemos que sufres

Porque no puedes arreglar las cosas.
Sabemos que el Demonio no te deja tranquilo 
Desconstruyendo lo que tú construyes.

El se ríe de ti

Pero nosotros lloramos contigo: 
No te preocupes de sus risas diabólicas.

Padre nuestro que estás donde estás

Rodeado de ángeles desleales
Sinceramente: no sufras más por nosotros
Tienes que darte cuenta
De que los dioses no son infalibles
Y que nosotros perdonamos todo.

(Nicanor Parra)




                         



- En publicitat alcohòlica:





- Sobre xarxes socials:





 - I no oblidem les versions musicals de grups punk, rock, hip-hop o rap:





Hi ha moltíssimes paròdies més a la xarxa, en podeu buscar d'altres si en teniu ganes. N'hi ha de bones, fins i tot, i també versions d'altres pregàries i d'altres religions, esclar. Em pregunto, doncs, així en veu alta: és que ningú no recorda ja el famós "Ave María, cuááááándo serás mía...". Molts diners va guanyar el Bisbal amb la cançoneta, molts, i no recordo cap membre del PP marxant de cap concert ni cap denúncia. Llavors per què hi ha ara tot aquest escàndol? Per què els insults...? On és la llibertat creadora? Tot això no em sembla més que censura.
Va, Gina, anem.

*

8 comentaris:

  1. Estem en el segle XXI només per segons quines coses, amb la religió seguim en el segle XV

    ResponElimina
  2. En el fons a mi em sembla una excusa barroera per tirar pedres a sobre dels nous governs d'esquerra: Carmena a Madrid i Colau a Barcelona. I el que més ràbia em fot és la puntilla del Alberto Fernández Díaz dient que Colau no s'atreveix a ficar-se amb el Coran. Per mi, darrera d'aquestes línies s'amaga les ganes d'encendre el foc que cremava a les bruixes. I de fet, et mires el seu comte de twitter i et quedes bocabadat de tanta estupidesa i odi lligats de la ma.

    ResponElimina
  3. i per cert, també Hemingway: «Nada nuestra que estás en la nada, santificada sea tu nada, venga a nosotros tu nada, hágase tu nada, por doquier en la nada. Danos nuestra nada cotidiana y devuélvenos nuestras nadas, como nosotros devolvemos la nada a nuestro prójimo. Y no nos induzcas a la nada, sino que libéranos de la nada. Amén»

    ResponElimina
  4. He escrit en un altre lloc que ser creient en aquests moments és com una cosa lletja, molt lletja. Com a creient no em va ofendre gens el poema de la Dolors Miquel. Conec bé la seva poesia, la d'ella i la de moltes i molts. Llegeixo, intento comprendre, respecto. No entenc l'enrenou. I, sí, estic d'acord amb tu, Raquel. Manca comprensió lectora, cada vegada sabem llegir menys.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, cada com entenem menys allò que llegim i per això ens manipulen amb més facilitat.

      Elimina